Primair onderwijs

Het Mondriaanhuis heeft een aantrekkelijk programma ontwikkeld voor het primair onderwijs in een doorlopende leerlijn. In de museumles maken kinderen op interactieve wijze kennis met Piet Mondriaan, zijn leven en werk, het museum en ook met kunstenaars van nu die inspiratie vinden in de ideeën van Mondriaan.

Groepsgroote, kosten en aanmelden
De kosten voor een museumles bedragen €70,00 per schoolklas. Dit is inclusief lesbrief, het praktisch lesmateriaal en de toegang tot het Mondriaanhuis voor leerlingen en begeleiders. Leerlingen worden tijdens hun bezoek aan het Mondriaanhuis in groepen van maximaal 15 begeleid door een museumdocent van het Mondriaanhuis. Er kunnen maximaal twee groepen tegelijk starten.
De museumles duurt 1 uur. Om de museumles zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat per 15 leerlingen maximaal 2 begeleiders vanuit school aanwezig zijn.
Het is handig als de kosten tijdens het bezoek aan het Mondriaanhuis worden betaald. Er is een pinautomaat aanwezig. De lesbrief inclusief  het lesmateriaal wordt uitgeleend; na afloop van de verwerking les ontvangen wij het materiaal graag retour. Aanmelden voor de lessen (svp. minimaal een maand van tevoren) kan via educatie@mondriaanhuis.nl

Museumles voor groep 1 + 2: Allemaal kunstenaars
Leerlingen worden meegenomen in de wereld van de kunstenaars en in het bijzonder die van Piet Mondriaan. In het Mondriaanhuis stappen zij binnen in zijn atelier en bekijken ze zijn schilderspullen.
 
Museumles voor groep 3 + 4: Een museum voor iedereen
Kinderen leren door middel van zoek- en doe-opdrachten wat een museum is. Tevens zal er een rollenspel plaatsvinden waarbij een van de leerlingen Mondriaan speelt en vragen beantwoordt van andere leerlingen (onder begeleiding van een museumdocent).

Museumles voor groep 5, 6, 7, 8: Reis mee met Mondriaan
Leerlingen worden meegenomen naar de roerige tijd waarin Mondriaan leefde. Ze bekijken samen hoe de wereld om hem heen én zijn schilderijen veranderden.
 
Elk hierboven beschreven lesprogramma bestaat uit een museumles in combinatie met een voorbereidende en verwerking les op school. Er is voor de leerkracht een lespakket beschikbaar met suggesties voor deze lessen, inclusief beeld- en spelmateriaal.

Huisregels
Zoals ieder museum heeft ook het Mondriaanhuis een aantal regels waaraan elke bezoeker zich moet houden. Hiermee beschermen we de tentoongestelde kunstwerken en overige speciale objecten. Zij zijn vaak uniek en soms heel kwetsbaar.
Dit zijn de regels:
*kunstwerken en ander geëxposeerd materiaal mogen nooit worden aangeraakt
*leunen tegen muren en zitten op sokkels is niet toegestaan
*beweeg voorzichtig: er mag niet rondgerend en geduwd worden
*etens- en drinkwaren blijven in het Mondriaanhuis in de tas
*rugzakken en andere grote tassen worden opgeborgen (in kluisjes) in de garderobe
*fotograferen mag wel, maar alleen zonder flits en zonder statief.
 
Tijdens het bezoek blijft de school te allen tijde verantwoordelijk voor haar leerlingen.