Herinrichting Mondriaanhuis van start

Het Mondriaanhuis in Amersfoort gaat ingrijpend verbouwen. Vanaf maandag 5 december sluit het museum de deuren om op 7 maart 2017 geheel vernieuwd weer open te gaan. In de verbouwingsperiode worden de werken uit de collectie Esser - schilderijen en tekeningen uit het begin van Mondriaans loopbaan - tijdelijk in Museum Flehite getoond.

Een bezoek aan het nieuwe Mondriaanhuis is vanaf 7 maart een verrassende kennismaking met de eigenzinnige kunstenaar en een museale beleving voor jong en oud. Bezoekers reizen straks in het geboortehuis door het leven van Mondriaan, ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. In de nieuwe expositie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste audiovisuele technieken, waardoor bezoekers als het ware in het hoofd van de kunstenaar kruipen en zijn artistieke zoektocht kunnen ervaren. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

Collectie Esser in Museum Flehite
 Vanaf 13 december zijn negen Mondriaans uit de collectie Esser in Museum Flehite te zien. De arts  J.F. S. Esser (1877 – 1946) bezat destijds één van de omvangrijkste collecties Nederlandse moderne kunst. De collectie was rond 1912 achthonderd werken groot en omvatte maar liefst tachtig werken van Mondriaan. Dit waren allemaal naturalistische werken uit de beginperiode van de schilder, daar de verzamelaar abstracte kunst niet zo kon waarderen. Eén van de erven van dhr. Esser, zijn dochter Carla Esser, heeft het Mondriaanhuis negen werken in langdurig bruikleen gegeven. Deze landschappen en stadsgezichten zijn vanaf 13 december tijdelijk in Museum Flehite te zien.

Opening nieuwe Mondriaanhuis in themajaar Mondriaan to Dutch Design
 Het Mondriaanhuis heropent weer op dinsdag 7 maart 2017, op de geboortedag van Piet Mondriaan. De nieuwe tentoonstelling  maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. In Amersfoort doen naast het Mondriaanhuis, ook Kunsthal KAdE en architectuurcentrum FASadE mee aan het landelijke programma.

Andere musea in Amersfoort
 Wie gedurende de verbouwing van het Mondriaanhuis toch een museum wil bezoeken in Amersfoort kan naar Museum Flehite waar vanaf 21 januari tentoonstelling Armando tot Mulders tot Visch is te zien. Darnaast vertoont Kunsthal KAdE vanaf 21 januari tentoonstelling Goed gemaakt - Ode aan het maakproces.

 

  • Mondriaanhuis zoekt ‘Mondriana’

    De onmiskenbare eigen stijl van Piet Mondriaan met zwarte rechte lijnen en vlakken in primaire kleuren, heeft veel mensen en organisaties geïnspireerd om producten à la Mondriaan te ontwikkelen. Er bestaan o.a. tassen, truien, fietsen en zelfs wc-brillen en grafurnen in Mondriaanstijl. Het Mondriaanhuis is op zoek naar deze producten voor een kleine ‘tentoonstelling-met-een-knipoog’ in het binnenkort geheel vernieuwde geboortehuis. lees meer

  • Mondriaan to Dutch Design

    In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. Ook het Mondriaanhuis, het geboortehuis van Stijl-kunstenaar Piet Mondriaan doet mee aan het landelijke programma. lees meer

  • Promotiefilmpjes voor het Mondriaanhuis

    Leerlingen van de opleiding Mediavormgeving van ROC Midden Nederland hebben de afgelopen maanden gewerkt aan korte filmproducties voor het Mondriaanhuis en Museum Flehite. In acht weken tijd werkten de studenten aan filmpjes en teasers ter promotie van beide musea. lees meer