In 2024 biedt het Mondriaanhuis onder de titel ‘A night at the Museum’ met enige regelmaat inspirerende en verrijkende activiteiten in de avonduren. Het museum start in dat verband vanaf februari met een driedelige collegereeks over drie leden van De Stijl: Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Drie gedreven persoonlijkheden die destijds hebben bijgedragen aan een aardverschuiving in de kunst. De avondcolleges in informele setting worden gegeven door drie experts laten je kennis maken met de mens achter de kunstenaar. Tickets (€ 15,-) zijn per avond te boeken.

Reserveer nu

Donderdag 4 april 2024:
Gerrit Rietveld – zijn leven, zijn werk en de vrouwen om hem heen

Tijd:  20.00 - 21.45 uur (inclusief pauze)  

In dit college maken we nader kennis met het oeuvre van Gerrit Rietveld en duiken we in diens persoonlijke leven. Naast internationaal  gerenommeerde ‘highlights’ als de roodblauwe stoel (1918) en het Rietveld- Schröderhuis (1924 ligt vanavond de focus vooral op de vrouwen om hem heen: zijn echtgenote Vrouwgien van wie hij steeds meer verwijderd raakte, zijn muze en partner Truus Schröder-Schräder en haar zus An, zijn goede vriendin Charley Toorop, opdrachtgeefster Til Brugman en Rietvelds dochter Bep zullen de revue passeren. Een afwisselend avondje ‘Rietveld in een vrouwelijke context’!

Over de spreker: Muriel de Beer is kunsthistorica en woont en werkt in Utrecht, de stad van Gerrit Rietveld. Zij runt haar eigen educatieve bedrijf Artogether en geeft cursussen, lezingen, rondleidingen en studiedagen.  Muriel is gespecialiseerd in de moderne kunst en stelde onder meer een aantal themalezingen over Gerrit Rietveld en De Stijl samen. Onlangs voltooide zij een succesvolle cursus over de positie van vrouwen binnen de avant-garde van de 20e eeuw.

 Ticket

Geweest:

Donderdag 7 maart 2024:
De Mens achter Mondriaan

Tijd:  20.00 - 21.45 uur (inclusief pauze)

Wietse Coppes, co-auteur van Mondriaan en de fotografie neemt je in dit avondcollege mee door het leven van Piet Mondriaan aan de hand van foto's van en met de kunstenaar. Via snapshots uit Mondriaans privéleven, foto's van vernissages en bijeenkomsten; etentjes met vrienden, maar ook formele portretten gemaakt door illustere fotografen zoals André Kertész en Arnold Newman, krijg je een verrassend beeld van de mens achter de schilder.

Over de spreker: Wietse Coppes studeerde kunstgeschiedenis in Nijmegen en is sinds 2005 conservator bij het RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Coppes publiceerde over Mondriaan in diverse catalogi waaronder die van de tentoonstelling Mondrian (Centre Pompidou, Parijs 2010 en Alexander Calder, de grote ontdekking (Kunstmuseum Den Haag, 2011). Als wetenschappelijk redacteur is Coppes verantwoordelijk voor de digitale Piet Mondriaan: catalogue raisonné. In 2023 publiceerde hij samen met Leo Jansen Mondriaan en de fotografie.

Donderdag 8 februari 2024:
Theo van Doesburg in al zijn facetten

Tijd: 20.00 - 21.45 uur (inclusief pauze)

Theo van Doesburg was behalve beeldend kunstenaar ook criticus, tijdschriftredacteur, architect, en dichter. Alles in zijn leven deed hij met een enorme gedrevenheid en doorzettingsvermogen. Steeds verkondigde hij luidruchtig zijn visie, waarbij hij niet was gediend van tegenspraak. Voortdurend was hij bezig zijn leven en dat van anderen richting te geven. Als redacteur van De Stijl, het tijdschrift dat hij in 1917 met Piet Mondriaan en andere geestverwanten had opgericht, kwam hij in contact met iedereen die er in het modernistische Europa toe deed.
Hans Renders schreef samen met Sjoerd van Faassen een monumentale biografie over Theo van Doesburg. Op 8 februari 2024 heeft hij het veelzijdige leven van deze artistieke duizendpoot toegelicht in een interview met Joyce de la Croix, curator van het Mondriaanhuis.

Over de spreker: Hans Renders is hoogleraar Geschiedenis en Biografie en directeur van het Biografie Instituut van de Universiteit Groningen. Eind 2023 verscheen Het Universum van Willem Frederik Hermans, dat hij samen met Max Pam en Piet Schreuders schreef. Hij publiceerde biografieën van Jan Hanlo en Jan Campert, en in 2022, samen met Sjoerd van Faassen, de biografie van Theo van Doesburg. Hij is criticus voor Het Parool en verzorgt een vaste rubriek, elke derde zondag van de maand, over biografieën in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.