- https://www.mondriaanhuis.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/ode-aan-het-landschap
- Ode aan het landschap
- 2021-06-05T00:00:00+02:00
- 2021-10-31T23:59:59+01:00
- Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken is vanaf 5 juni 2021 te zien in het Mondriaanhuis, samen met werk van hedendaagse kunstenaars, die ieder op geheel eigen wijze het landschap vastleggen.
In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Het Mondriaanhuis sluit hierbij aan met een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan, worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars: Suus Kooijman, John Konijn, Frans Kanters, Gerco de Ruijter en David Pronk.
Suus Kooijman
Suus Kooijman maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic). Het materiaal wordt aangebracht op panelen van hout. De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten. Kooijman maakte een serie waarin de Eem in Amersfoort centraal staat. Een selectie uit deze serie is te zien zijn in het Mondriaanhuis.
John Konijn
John Konijn (1979) schildert omdat het moet. Het is voor hem een manier om grip te houden op de verwarrende wereld waarin we leven. Het landschap is een belangrijk thema voor Konijn, zowel het landelijke als het stedelijke. De schilder heeft in de periode dat hij een atelier had dat uitkeek over de rivier de Eem een hele serie gemaakt van het landschap dat hij vanuit zijn raam zag. Een bescheiden selectie hiervan is te zien in het Mondriaanhuis. Zijn werk kenmerkt zich door een losse stijl, intense kleurstellingen en heel veel gevoel voor sfeer.
Frans Kanters
Fotograaf Frans Kanters (1964) kijkt. Kijken in het landschap is een noodzakelijke voeding voor hem. Het brengt zijn geest tot rust. Al ruim twintig jaar is fotografie voor hem de manier om de ervaring van het kijken om te zetten in een artistiek beeld. Frans Kanters woont en werkt vanuit Amersfoort. Het landschap in deze omgeving legde hij talloze malen vast. Zijn autonome werk is in zwart wit. Zonder kleur kan de ontvanger vrijer het beeld in zich opnemen, zo is zijn stelling. De fotograaf is altijd zoekende naar de stilte in een beeld. Lijnenspel en leegte kenmerken zijn werk.
Gerco de Ruijter
Sinds de tweede helft van de jaren tachtig onderzoekt kunstenaar-fotograaf Gerco de Ruijter (1961) het landschap. Door zijn camera te bevestigen aan vliegers, ballonnen en hengels brengt hij de wereld in beeld vanuit standpunten die afwijken van ons gebruikelijke perspectief. In De Ruijters raadselachtige en haast abstracte landschappen concurreert de menselijke maat met de natuur en gaat herkenning samen met vervreemding. In zijn fotografie krijgt het traditionele landschapsbeeld een nieuwe dimensie.
David Pronk
De interesse voor het stedelijk landschap is bij David Pronk (1989) in zijn geboortestad Rotterdam ontstaan. In dit centrum van moderne architectuur ontwikkelde hij al vroeg een scherp oog voor licht en donker, lijnen en compositie. Pronk kiest voor zijn fotografie nog steeds graag de randstad, maar hij heeft ook verschillende composities vastgelegd in de Amersfoortse vinex-wijk Vathorst, waar hij tot voor kort woonde. In een combinatie van technische kennis en intuïtie brengt hij de gebouwde omgeving op zodanige wijze in beeld dat er intrigerende abstracties ontstaan.
Extra activiteiten
Rondom de tentoonstelling worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd:
zondag 6 juni: Museum Jeugd Universiteit met Frans Kanters
zaterdag 12 juni: Meet & Greet met Suus Kooijman
zondag: 27 juni: Meet & Greet met John Konijn
vrijdag 9 juli: Workshop Ode aan het landschap
vrijdag 13 augustus: Schilderen en plein air
vrijdag: 20 augustus: Meet & Greet met John Konijn
zaterdag: 21 augustus: Meet & Greet met Frans Kanters
zaterdag 11 september: Meet & Greet met Suus Kooijman
zondag 26 september: Lezing Frans Kanters: Het beeld achter de horizon
zondag 3 oktober: Meet & Greet met David Pronk
vrijdag 8 oktober: Meet & Greet met Gerco de Ruijter
vrijdag 29 oktober: Lezing: Mondriaan - Ode aan het landschap
Mondriaanroute
Wil je zelf op stap met Mondriaan? Treed dan in zijn voetsporen en wandel langs de plekken waar hij heeft gewoond of gewerkt. Er zijn prachtige wandelroutes ontwikkeld die door het Hollandse landschap gaan, maar ook één door Parijs en zelfs één door New York!