- https://www.mondriaanhuis.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/lef
- LEF!
- 2022-02-26T00:00:00+01:00
- 2022-06-19T23:59:59+02:00
- Het Mondriaanhuis viert in 2022 het 150e geboortejaar van Mondriaan met diverse exposities en activiteiten. Eén daarvan is een tentoonstelling met nieuw werk van jong talent met lef: kunstenaars aan het begin van hun carrière, die hun eigen weg durven gaan
In het jaar dat het 150 jaar is geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren, geeft het Mondriaanhuis ruim baan aan een nieuwe generatie. Voor de tentoonstelling Lef! selecteerde het museum, in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, vijf jonge en veelbelovende kunstenaars: Hannah Meijer, Boukje Kemper, Marloes Roeper, Monika Nowak (Polen) en Tian Teng (China).
Marloes Roeper
Een schilderij van Marloes Roeper (Texel, 1998) ontstaat binnen één schildersessie. Deze door de kunstenaar zelf opgelegde restrictie vraagt een goede voorbereiding, moed en focus. Roeper wil doorgronden wat ze ziet. Met een minimum aan penseelstreken probeert zij de essentie van de wereld om haar heen te vangen. Voor de expositie in het Mondriaanhuis schilderde de kunstenaar met brede toets een sneeuwlandschap.
Studenten van ROC MIdden Nederland maakten een videoportret van de Marloes Roeper.
Tian Teng
De uit China afkomstige Tian Teng (Shanghai, 1996) heeft op groot formaat doek intrigerende beelden van het dagelijks leven in steden vastgelegd. Als 'buitenstaander’ in Nederland heeft zij een frisse kijk op het doodgewone en onthult zij bijzondere details van de trivialiteit. Zij speelt daarbij op subtiele wijze met de concepten binnen/buiten, donker/licht en met realiteit en reflectie.
Hannah Meijer
Voor Hannah Meijer (1994) is het verkennen van grenzen een terugkerend thema. Zij vindt het belangrijk om je altijd af te vragen waarom een bepaalde regel er is en of hij misschien kan worden heroverwogen. Met de installaties Press(ure) I en II onderzoekt de kunstenaar thema's als begrenzing en onderdrukking. De combinatie van de verschillende materialen, hard tegenover zacht, is daarbij van wezenlijk belang.
Boukje Kemper
Boukje Kemper (1998) ‘schildert’ met textiel. Zij laat zich leiden door herinneringen uit haar jeugd en door de materialen en technieken waarmee zij werkt. Kemper staat daarbij open voor de toevalligheden die zich tijdens het maakproces aandienen en durft het oorspronkelijke beeld dat zij in haar hoofd had los te laten.
Monika Nowak
In de installaties van Monika Nowak (Polen, 1991) gaan humor en dramatiek hand in hand. De op het eerste gezicht vrolijk ogende situatie in heldere kleuren, roept bij nadere beschouwing allerlei vragen op. Wat is hier aan de hand? In een geheel eigen beeldtaal neemt Nowak je mee in een wereld van vervreemding en suspense.
Mondriaan 150
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Mondriaan 150.
In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Dat viert de stad met een Feest van de verbeelding: tentoonstellingen, theater, muziek, workshops, buitenactiviteiten en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op mondriaan150.nl
De expositie is te zien van 26 februari t/m 19 juni.