• Onbegrensd
  • 2022-09-04T00:00:00+02:00
  • 2023-03-05T23:59:59+01:00
  • Het Mondriaanhuis in Amersfoort viert het 150e geboortejaar van Piet Mondriaan met de tentoonstelling Onbegrensd. Voor deze expositie hebben zeven duo’s van beeldend kunstenaars en componisten nieuw werk gemaakt. Het resultaat van deze samenwerking is nu te zien én te horen in het museum.

Mondriaan is bekend als baanbrekend kunstenaar, die zich een leven lang bleef ontwikkelen en vernieuwen. De schilder was één van de oprichters van De Stijl, een kunstbeweging waarbinnen de leden elkaar scherp hielden door ideeënuitwisseling en discussie. Geïnspireerd door de interactie binnen De Stijl, heeft het Mondriaanhuis kunstenaars van twee verschillende disciplines samengebracht. Het museum selecteerde zeven beeldend kunstenaars en zeven componisten en vroeg hen om in duo's nieuw werk te ontwikkelen. De zeven duo's werden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten, op elkaar te reageren, uit te wisselen en grenzen op te zoeken. Dit heeft geleid tot zeven nieuwe kunstwerken.

Beeldend kunstenaar Fadenka van der Sloot worstelde met het thema Onbegrensd. De oneindigheid aan mogelijkheden werden in de kiem gesmoord door beperkende gedachten van de kunstenaar. Van der Sloot heeft dit verbeeld met een doek dat zij beschilderde met tipp-ex. Wat ontstond is een wijds en sereen beeld. De jonge componist Noëmi Schermann schreef hierbij de compositie Zeeën van (on)mogelijkheden. De compositie van Schermann is ook online te beluisteren.

Kijk en luister

Beeldend kunstenaar Art van Triest werkte voor dit project samen met componist Henry Kelder. De twee vonden elkaar in een concept van afbraak en aantasting. Samen stelden zij regels op en werkten die allebei uit in de eigen taal. Het resultaat is een werk in drie delen, waarbij een strakke ordening wordt verstoord en leidt tot een nieuwe staat van zijn, zowel in beeld als geluid.  De compositie van Kelder is online te beluisteren.

Kijk en luister

Voor componist Anne-Maartje Lemereis en beeldend kunstenaar Amerentske Koopman bestond de samenwerking uit een regelmatige uitwisseling van schetsen. De schets van de één zette de ander op een spoor en vice versa. Het eindresultaat is een ruimtelijke en ritmische installatie waarin ook het maakproces van het beeldend werk op video is vastgelegd. De compositie van Lemereis is ook online te beluisteren. 
Kijk en luister 

Voor Onbegrensd experimenteerden beeldend kunstenaar Jan Maarten Voskuil en mediacomponist Devin de Vries met ruimte en tijd. Het ruimtelijke schilderij van Voskuil nodigt de bezoeker uit om zich er doorheen te verplaatsen. Door de gebruikte techniek past de compositie van De Vries zich tijdens het verplaatsen steeds aan. Zo draagt de bezoeker zelf bij aan de uiteindelijke compositie en heeft elke persoon een unieke ervaring in de installatie. De compositie van De Vries is ook online te beluisteren.

Kijk en luister 

Beeldend kunstenaar Karina Puuffin en game-componist Nathan Bonkerk rafelden in gesprek met elkaar hun werk uiteen en ontdekten nieuwe inzichten over hun eigen werk(wijze).  Bonkerk werd in het proces uitgedaagd om zijn muziek in beeld uit te drukken. Elementen daarvan gebruikte Puuffin weer in een ruimtelijke installatie waarin het loslaten van het bekende/traditionele centraal staat. De compositie van Bonkerk is ook online te beluisteren.

Kijk en luister

Het duo Hans Bakker en Jitske Bakker (geen familie van elkaar), koos voor ‘Exposure’ als grondthema: blootstelling aan bindende- en uit elkaar trekkende krachten. Er ontstond een drieluik van drie grote, tekeningen met verschillende texturen, die als het ware ademen, opbollen en uit hun kader lijken te willen ontsnappen. Deze suggesties worden versterkt door de compositie van Hans. Lees in het interview meer over deze bijzondere samenwerking. Hoe kwam deze tot stand en wat is het idee achter hun werk?
De compositie van Hans Bakker is ook online te beluisteren.

Kijk en luister

Het gezamenlijk werk van Ronald Nijhof en filmcomponist Daan van den Hurk onderzoekt de grenzen tussen abstract en figuratief, realiteit en illusie, geluid en muziek. Nijhof bouwde zijn atelier op schaal waarin hij steeds elementen verplaatst. Dit proces is vastgelegd met een ronddraaiende camera. Wat ontstaat is een ontregelende afwisseling van illusie en realiteit. Het inspireerde Van den Hurk tot een compositie die hij mixte met de geluiden uit het atelier. De video 'Studiotime' van Nijhof en Van den Hurk is nog t/m 5 maart in het museum te zien.

Jitske: ,,Het was inderdaad een spannend en verrijkend proces, waarbij we allebei over de grenzen van onze eigen discipline hebben gekeken en waarbij we tot nieuwe inzichten en ideeën zijn gekomen.'' Foto: Peter Putters

Muziek

Alle composities voor tentoonstelling Onbegrensd werden uitgevoerd door het Keuris Ensemble, bestaande uit Egbert-Jan Louwerse (fluit), Anna voor de Wind (klarinet), Lis Perry (viool), Roeland Duijne (cello) en Henry Kelder (piano). Op zaterdag 19 november 2022 werden  de composities door het ensemble live uitgevoerd met videobeeld in het Eemklooster te Amersfoort.

Tentoonstelling Onbegrensd kwam tot stand met steun van de Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het KF Hein fonds. Onbegrensd is van 4 september t/m 5 maart 2023 te zien in het Mondriaanhuis.

Mondriaan 150

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van Mondriaan 150. In 2022 was het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Dat vierde de stad met een Feest van de verbeelding: tentoonstellingen, theater, muziek, workshops, buitenactiviteiten en nog veel meer.