05 december t/m 06 maart Mondriaanhuis tijdelijk gesloten

In verband met een ingrijpende verbouwing is het Mondriaanhuis tijdelijk gesloten. Het museum gaat geheel vernieuwd weer open voor publiek op woensdag 8 maart 2017. In de verbouwingsperiode verhuizen een aantal werken uit de beginperiode van Mondriaan (collectie Esser) tijdelijk naar Museum Flehite in Amersfoort.

Een bezoek aan het nieuwe Mondriaanhuis is vanaf 8 maart een verrassende kennismaking met de eigenzinnige kunstenaar en een museale beleving voor jong en oud. Bezoekers reizen straks in het geboortehuis door het leven van Mondriaan, ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.  In de nieuwe expositie wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste audiovisuele technieken, waardoor bezoekers als het ware in het hoofd van de kunstenaar kruipen en zijn artistieke zoektocht kunnen ervaren. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

Collectie Esser in Museum Flehite
Vanaf 13 december zijn negen Mondriaans uit de collectie Esser in Museum Flehite te zien. De arts  J.F. S. Esser (1877 – 1946) bezat destijds één van de omvangrijkste collecties Nederlandse moderne kunst. De collectie was rond 1912 800 werken groot en omvatte maar liefst tachtig werken van Mondriaan. Dit waren allemaal naturalistische werken uit de beginperiode van de schilder, daar de verzamelaar abstracte kunst niet zo kon waarderen. Eén van de erven van dhr. Esser, zijn dochter Carla Esser, heeft het Mondriaanhuis negen werken in langdurig bruikleen gegeven. Deze landschappen en stadsgezichten zijn vanaf 13 december tijdelijk in Museum Flehite te zien. 

Opening nieuwe Mondriaanhuis in themajaar Mondriaan to Dutch Design
Het Mondriaanhuis heropent weer op dinsdag 7 maart 2017, op de geboortedag van Piet Mondriaan. De nieuwe tentoonstelling maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. In Amersfoort doen naast het Mondriaanhuis, ook Kunsthal KAdE en architectuurcentrum FASadE mee aan het landelijke programma.

www.destijlutrechtamersfoort.nl
www.mondriaantotdutchdesign.nl